Dernek tüzüğünün zorunlu unsurları nelerdir?
Derneğin tüzüğünde derneğin adı, amacı, gelir kaynakları, üyelik şartları, organları, teşkilatı ve geçici yönetim kurulu yer alır. Kanun hükümleri kanunun emredici hükümlerine aykırı olamaz.
Derneklerde denetim kurulu zorunlu mu?
Derneğin Denetleme Kurulu, Derneğin zorunlu organlarından biridir.
Derneklerde disiplin kurulu zorunlu mu?
Disiplin Kurulu, kuruluşlarda zorunlu organlardan biridir. Kuruluşlar ihtiyaç duydukları takdirde başka organlar da kurabilirler. Ancak, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu’nun görev ve yetkileri bu organlara devredilemez (Mad.
Dernek yönetim kurulunda kimler olur?
Dernek 7 kişi ile kurulmak için yeterli olmakla birlikte, genel kurulda en az 16 kişinin bulunması gerekir. Bunlardan 16 kişi; Yönetim kurulunda en az 5 asıl ve 5 yedek üye ve denetim kurulunda en az 3 asıl ve 3 yedek üye bulunması gerekir. Bu sayı dernek yönetiminin talebi üzerine artırılabilir.
Derneğin zorunlu organları nelerdir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda derneğin zorunlu organları; Genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu olarak belirlenmiştir.
Dernek banka hesabı açmak zorunda mı?
Kulüplerin banka hesabı açma zorunluluğu yoktur. Bu nedenle, kulübün kasasında bulundurulması gereken nakit miktarı konusunda bir sınırlama yoktur. Ancak, tutulacak nakit miktarı yönetim kurulu kararıyla belirlenebilir.
Dernek iç denetimi kaç yılda bir yapılır?
Yapılacak risk değerlendirmelerine bağlı olarak bu denetimlerin her yıl, ancak en geç üç yılda bir yapılması önemlidir.
Derneklerin denetimini kim yapar?
Dernekler Kanununa tabi kuruluşlar, dernekler, temsilcilikler, doğrudan faaliyet büroları ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının şubeleri, İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri tarafından denetlenebilir.
Derneklerde aidat zorunlu mu?
Cevap: Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu’na göre her üye üyelik aidatı ödemekle yükümlüdür. Üyelik aidatının ödenmesi üyenin derneğe karşı bir yükümlülüğüdür. Bu borç kanundan kaynaklanmaktadır.
Dernek karar defterine ilk ne yazılır?
1) Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları, tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararlardan altısı toplantıya katılan üyelerce imzalanır. 2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere kaydedilir.
Derneklerde yetki süresi ne kadar?
Yönetim Kurulu asli üyeleri yetki belgesi olmaksızın gelir elde edebilirler. Yetki belgelerinin süresi Yönetim Kurulu tarafından en fazla bir yıl olarak belirlenir. Süresi dolan yetki belgeleri 1. fıkraya uygun olarak yenilenir.
Dernek başkanı maaş alabilir mi?
[4] Derneğin hizmetleri, Yönetim Kurulu kararıyla atanan gönüllüler veya ücretli personel tarafından sağlanır. Derneğin Yönetim ve Denetleme Kurulu başkanları ve üyelerinden görevli olmayanlara maaş ödenebilir. Ödenecek maaş, her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar Genel Kurul tarafından belirlenir.
Dernek başkanını kim görevden alır?
Bu kapsamda haklarında ceza kovuşturması başlatılan dernek yönetim ve denetim kurulu üyeleri veya bu kişilerin görev aldığı organın bütün üyeleri, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılabilir.
Dernek başkanını kim seçer?
Dernek organlarında yapılacak değişiklikler dernek tüzüğünde düzenlenir. Dernek tüzüğünde yönetim kurulu başkanının genel kurul tarafından doğrudan seçilmesi öngörülmemişse, dernek yönetim kurulunun görev dağılımı kararla yeniden belirlenebilir.
Dernek ilk genel kurulu yapılmazsa ne olur?
Dernekler, kuruldukları tarihten itibaren 6 ay içinde genel kurul toplantısı yapmazlarsa, bu durum derneğin tüzel kişiliğinin kaybına yol açar. Aşağıdaki usulde derneklerde olağan genel kurul toplantılarına uygulanan usuller uygulanır.
Dernek tüzüğünde neler bulunur?
Derneğin tüzüğü Derneğin adı ve merkezi. (Derneğinizin adı, daha önce kurulmuş olan bir derneğin adından farklı olmalıdır.) Derneğin amacı, çalışma konuları ve yöntemleri, bu amacı gerçekleştirmek için derneğin izleyeceği faaliyet alanı. Üyelik ve üyelikten ayrılma koşulları ve biçimleri.
Tüzük içeriği nedir?
Tüzük (yönetmelik), kanunla kurulan işin nasıl yürütüleceğini belirleyen normatif bir eylemdir. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır ve kanunlar gibi, Cumhurbaşkanı tarafından imzalandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer, aksi belirtilmediği takdirde.
Dernek kuruluşu için gerekli belgeler nelerdir?
DERNEĞİN KURULUŞU İÇİN GEREKLİ BELGELER: Vakıf, en az (7) gerçek kişinin bir araya gelmesiyle gerçekleşir. Kurucu üyeler için: İkametgah, kimlik ve sabıka kaydı örneği, kira sözleşmesi, kuruluş bildirimi (4 nüsha), kurucuların kişisel beyanları, dernek tüzüğü (5 nüsha)
Derneklerde tüzük değişikliği nasıl yapılır?
(1) Ana Sözleşme değişiklikleri, olağan veya olağanüstü Genel Kurul’da karara bağlanır. Ana Sözleşme değişikliği önerisi, toplantıdan en az 15 gün önce üyelere yazılı olarak bildirilir. (2) Ana Sözleşme değişikliğinin gündemde olduğu Genel Kurul toplantılarında üyelerin üçte ikisi hazır bulunur.