Komşuluk haklarımız nelerdir?
Komşuluk hakları, Türk Medeni Kanununun 737. maddesi ve devamındaki maddelerde düzenlenmiştir; Madde 737; “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle ticari faaliyetlerini yürütürken komşularını olumsuz yönde etkileyecek rahatsızlıklara sebep olmaktan kaçınmakla yükümlüdür.”
Komşuyu rahatsız etmenin cezası var mı?
Aslan, bazı davaların hukuk mahkemelerinde kalmayıp ceza mahkemelerinde görülebileceğini belirterek, “Komşusunu rahatsız eden kişi, komşusunun eyleminin ağırlığına göre üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.” dedi. Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesi.
Mahallede istenmeyen komşu nasıl çıkarılır?
Komşularını rahatsız eden bir kiracı tahliye edilebilir. Kiracı komşularını rahatsız ediyorsa, ev sahibi kiracıya bir bildirim göndermeli ve en az 30 günlük bir süre içinde rahatsızlığı gidermesini talep etmelidir. Kiracı verilen süre içinde durumu düzeltmezse, tahliye davası açılabilir.
Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.
Komşusundan rahatsız olan ne yapmalı?
1- Merhaba: Gürültü şikayetleriniz için 155 Polis Karakolu Bu nedenle, gürültü şikayetlerinden etkilenen kişilerin doğrudan polis karakolunu arayıp şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Bölgenizde gürültü varsa veya mekanlardan aşırı gürültü geliyorsa, polisi aramalısınız.
Komşuluk hukuku kapsamında komşularına zarar veren ve onları rahatsız eden kişiler hakkında hangi adli kurumda dava açılabilir?
Dava açmanın ön şartı kat malikleri kurulunun kararıdır. Davaya bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi, görevli mahkeme ise ana taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Gece kaçtan sonra komşu rahatsız edilmez?
Apartmanlar için gürültü koruma yönetmeliği genel olarak şu kuralları öngörmektedir: Gece (genellikle saat 23:00’ten sonra) gürültüden kaçınılmalıdır. Yüksek sesli müzik, televizyon veya diğer ses kaynakları kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Gelip kapıya dayanmak suç mudur?
Konut dokunulmazlığını ihlal suçu TCK 116. Madde hükmü şöyledir: (1) Bir kimsenin evine veya eklentilerine rızası dışında giren veya rızasıyla girdikten sonra evden çıkmayan kişi, mağdurun ihbarı üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Birine bağırmak suç mu?
Kaba ve terbiyesiz sözler ve davranışlar hakaret teşkil etmez. “Ahlaksız, saygısız, yalancı, lanet olsun, lanet olsun” vb. Kaba ve terbiyesiz sözler hakaret teşkil etmez. Örneğin, ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızı masaya koymak veya bağırmak hakaret olarak kabul edilmez.
Komşum çok ses yapıyor ne yapmalıyım?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 Gürültü Şikayet Ofisi’ne komşunuz gürültü yapıyorsa istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Ofisi günün 24 saati çalışmaktadır.
Apartman düzenini bozan kişi hakkında ne yapılmalı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.
Sıkıntılı komşu nereye şikayet edilir?
Vatandaşlar, çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atıklarla ilgili şikayet ve bildirimlerini Alo 181’e iletebiliyor.
Apartmanda saat kaça kadar temizlik yapılabilir?
Hafta içi ve hafta sonu saat 19:00-07:00 ve 13:00-15:00 arasında yüksek ses çıkarmak veya gürültülü davranışlarda bulunmak yasaktır. Dairede yapılması gereken tadilat vb. işler belirlenen saatler içerisinde yapılmalıdır. Hafta içi saat 08:30-17:30 arasında, hafta sonu saat 11:00-17:00 arasında.
Apartmanda yaşama kuralları nelerdir?
Apartman kuralları nelerdir? Apartman sakinlerinin ay başında pencereden gürültü yapmaları yasaktır. Apartman kapısının önüne ayakkabı bırakmak yasaktır.
Apartmanda kimse yönetici olmak istemezse ne olur?
Apartman yöneticisi olmak isteyen kimse yoksa, o yöneticinin birinci kat maliklerinden biri olması istenecektir. Ancak, yönetici olmak isteyen kimse yoksa, dışarıdan bir yönetici atanacaktır. Sulh Ceza Hakimliği tarafından binaya atanan yönetici, o atamadan itibaren altı ay geçmediği sürece kat mülkiyeti birliği tarafından değiştirilemez.
Hangi durumlarda komşu şikayet edilir?
Evet, yerel polis karakolunuza bildirebilirsiniz. Komşular gürültü, kirlilik, yapı yönetmeliklerinin ihlali veya rahatsız edici davranışları polise bildirebilir. Polis şikayeti inceleyecek ve gerekli soruşturmaları yürüterek sorunu çözecektir.
3 Hakkı olan komşu kimdir?
Birincisi hem akraba, hem Müslüman hem de komşu olan ve en çok hakkı olan kişidir. Bu tür komşunun üç hakkı vardır. İkinci kısım hem Müslüman hem de komşu olan komşudur ve bunun iki hakkı vardır: komşuluk hukuku ve İslam hukuku. Son olarak, üçüncü tür komşu ise kâfir komşudur ve bunun da bir hakkı vardır.
Komşu sorumlulukları nelerdir?
Komşuların birbirlerine karşı yükümlülükleri nelerdir? Dürüstlük kuralına uygun hareket etme yükümlülüğü; Bağımsız bölümü ve tesisleri şartnamenin amacına uygun kullanma yükümlülüğü; Ana gayrimenkulü koruma ve bakımını yapma ve bağımsız bölümde ana yapıya zarar verecek onarım ve tesisat yapmaktan kaçınma yükümlülüğü27 Temmuz 2021
Komşu hakkı ne hakkıdır atasözü?
“Komşunun hakkı Allah’ın hakkı gibidir” atasözünün TDK karşılığı nedir? Cevap: Komşunun komşusu üzerindeki hakkı, Allah’ın kulu üzerindeki hakkı kadar kutsaldır.