Hatay sorunu nasıl çözüme kavuştu?
II. Dünya Savaşı’ndan önce politikası anti-revizyonist devletlerle işbirliği yapmaktı. O dönemin koşullarını çok iyi değerlendiren Türkiye, Atatürk’ün ifadesiyle kişisel davası olan Hatay sorununu uluslararası hukuk ve diplomasi yoluyla çözmeyi başardı.
Hatay sorunu nedir, nasıl çözüldü?
Hatay sorunu, Fransa’nın Suriye’ye bağımsızlık kararının ardından 1936 yılında ortaya çıkmış ve 1939 yılında Türkiye tarafından ilhak edilmesine yol açmıştır. Günümüzde bile Suriye ile Türkiye arasında zaman zaman tartışmalara yol açan bir konudur.
Hatay Antlaşması ne zaman bitiyor?
Orgeneral Asım GÜNDÜZ başkanlığındaki bir askeri heyet, bu anlaşmanın uygulama esaslarını belirlemek üzere 12 Haziran 1938’de Antakya’ya geldi. Suriye Orduları Komutanı Orgeneral Huntzinger başkanlığındaki Fransız heyeti ile 13 Haziran-3 Temmuz 1938 tarihleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıldı.
Hatay kimin elindeydi?
30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi imzalandığında, nüfusu büyük ölçüde Türk olan ve İmparatorluk döneminde Sancak (İskenderun Sancağı) adıyla anılan ve Suriye vilayetine bağlı bulunan İskenderun ve Antakya bölgesi Türk kuvvetlerinin elindeydi.
Hatay’ı kim kurtardı?
Nihayet Tayfur Sökmen cumhurbaşkanı, Abdurrahman Melek ise her bakımdan başbakan konumunda olup; 2 Eylül 1938’de Türk hakimiyetinde bağımsız Hatay devletinin kurulmasıyla Türkiye için sorun büyük ölçüde çözülmüştür.
Hatay’ı Türkiye’ye kim kattı?
Hatay Devleti (Fransızca: État du Hatay, Arapça: دولة خطاي Dawlat Ḫaṭāy), İskenderun Sancağı’nın 2 Eylül 1938’de bağımsızlığını ilan etmesiyle kurulan Türk devletidir. Devletin yasama organı olan ve 22’si Türk olmak üzere 40 üyesi bulunan Hatay Devleti, 29 Haziran 1939’da Milli Meclis kararıyla Türkiye’ye katılmıştır.
Atatürk hatayı kimden aldı?
Hatay tarihinin en önemli günlerinden biri. İki gün önce, 3 Temmuz 1938’de Fransızlar, Hatay’a 2.500 Türk askerinin konuşlandırılmasını kabul etmek zorunda kalmıştı. Varılan anlaşmaya göre, 5 Temmuz 1938’de Türk ordusu Payas-Hassa sınırını geçerek Hatay’a girdi.
Lozanda Hatay sorunu çözüldü mü?
Hatay sorunu Türkiye-Fransa konferansında tam olarak çözülememiş, ancak sonraki yıllarda Atatürk’ün ulusal düzeyde yoğun çabalarıyla çözülmüştür. İncelemede ağırlıklı olarak önceden hazırlanmış makaleler, araştırma kitapları, internet kaynakları ve TBMM tutanakları kullanılmıştır.
Hatay neden bu kadar önemli?
Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı ve dünyanın üretim ve tüketim üssü arasındaki geçiş noktasıdır. Orta Doğu’ya yatırım yapmak isteyenler için güvenli bir bölgedir. Ayrıca yenilenebilir enerji potansiyeli (rüzgar ve güneş enerjisi) nedeniyle Türkiye’nin ikinci büyük rüzgar enerjisi potansiyeline sahip ilidir.
Antakya neden Hatay oldu?
Bölgeye verilen bu isim, o dönemde kullanılan “Hattena” isminden esinlenildiğini söyleyen Mustafa Kemal tarafından bizzat verilmiştir. Yani Ortaylı’nın da belirttiği gibi, şehir “Hatay” ismini pasif bir şekilde “almamıştır”; bu isim şehre “verilmiştir”.
Hatay 1939’dan önce nereye bağlıydı?
Aslında Osmanlı döneminde bu bölge Halep vilayetinin bir sancağıydı. Eylül 1936’da Fransa ile Suriye arasında imzalanan anlaşmada “Sandjak d’Alexandretta” (İskenderun Sancağı) veya “Liwaa el Iskenderuna” (İskenderun Livası) denmektedir.
Hatay’ın diğer adı nedir?
Osmanlı döneminde, Hatay’ın bugünkü sınırındaki bölgelere İskenderun ve Antakya adı verilmişti. Bu isimler, bölgenin zengin tarihi ve kültürel mirasını yansıtıyor ve zaman içinde medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu alanların önemini vurguluyor.
Atatürk neden Hatay ismini verdi?
Bu dönemde Amik Ovası’ndaki Hitit beyliklerinin birleşerek Hattena Krallığı adını aldığı bilinmekte olup, Hatay adının buradan geldiği düşünülmektedir. Atatürk bu ismi 1936 yılında bölgeye vermiştir. Hattena Krallığı’nın başkenti, kalıntıları bugünkü Kırıkhan yakınlarındaki Kanula’da (Çatalhöyük) bulunan yerleşim yeridir.
Hatay neden Türkiye’ye bağlandı?
Fransa, Türkiye’yi Almanya’dan uzaklaştırmak için Milletler Cemiyeti’nde Hatay’ın “ayrı bir varlık” olduğuna dair karar aldı. Bağımsız bir devlet olan Hatay, 29 Haziran 1939’da Türkiye’ye katılmaya karar verdi. Hatay’ın jeopolitik değeri, geçmişte olduğu kadar bugün de önemlidir.
Hatay sorunu hangi devlet ile yaşanmıştır?
Türkiye’nin kararlı tutumu sonunda sonuç verdi; İngiltere’nin de desteğiyle Türkiye ile Fransa arasında yapılan pazarlıklar sonucunda Hatay, 1937’de bir birim, 1938’de ise bağımsız bir devlet olarak ortaya çıktı.
Lozan’da azınlıklar sorunu nasıl çözüldü?
Bütün azınlıklar Türk vatandaşı olarak kabul edildi ve hiçbir ayrıcalık tanınmayacağı ilan edildi. Antlaşmanın 40. maddesi şu hükmü içeriyordu: “Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk vatandaşları, hem hukuken hem de uygulamada diğer Türk vatandaşlarıyla aynı usul ve garantilerden yararlanacaklardır.”
Hatay sorunu Lozan’da çözüldü mü?
Hatay sorunu Türkiye-Fransa konferansında tam olarak çözülemedi, ancak Atatürk’ün yoğun çabalarıyla sonraki yıllarda ülke çapında çözüldü. İncelemede ağırlıklı olarak önceden hazırlanmış makaleler, araştırma kitapları, internet kaynakları ve TBMM tutanakları kullanıldı.
Lozan’da boğaz sorunu nasıl çözüldü?
Boğazlar sorunu Lozan Barış Konferansı’ndaki müzakereler sırasında en çok tartışılan konuydu. Sonunda geçici bir çözüm bulundu. Buna göre, askeri olmayan gemiler ve uçaklar barış zamanında boğazlardan geçebilir.
Lozan’da yabancı okul sorunu nasıl çözüldü?
Buna göre, yabancı ve gayrimüslim okulları, Türk okullarının kanun ve yönetmeliklerine tabi oldukları sürece varlıklarını sürdürebilirler. Lozan Antlaşması ile yabancı ve gayrimüslim okullarının ayrıcalıkları tamamen ortadan kaldırılmış ve bu okullar Türk kanun ve yönetmeliklerine tabi tutulmuştur.